PURI KENTANG
dr myresipi

ni hasilnya aku wat...gmbr dh sejuk...
kalu panas2 mmg kembung cm gmbr kat web itew
Bahan-bahan ( 8 keping )
- 125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
- 120 g tepung gandum
- 1 sk garam
- 50 ml air hangat
- secukup minyak masak untuk goreng terendam
Cara-cara
-
Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
-
Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
-
Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
-
Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
-
Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
-
Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
-
Siap untuk disajikan.
No comments:
Post a Comment