Monday, December 15, 2008

Puri Kentang

PURI KENTANG
dr myresipi
ni hasilnya aku wat...gmbr dh sejuk...
kalu panas2 mmg kembung cm gmbr kat web itew

Bahan-bahan ( 8 keping )

  • 125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
  • 120 g tepung gandum
  • 1 sk garam
  • 50 ml air hangat
  • secukup minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara

  1. Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
  2. Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
  3. Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
  4. Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
  5. Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
  6. Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
  7. Siap untuk disajikan.

No comments: